Medalie

Medalia Biserica Sfântul Nicolae Ţigăneşti
100 de ani de la Târnosire
Metal: Tombac argintat şi patinat
Diametru: 65 mm
Atelier: Monetăria Statului
Greutate: 90 gr.
Tiraj: 50 buc.

Medalie 100 de ani Biserica Sfantul Nicolae Tiganesti I Preot Paroh Visan Marius

aversul medaliei

reversul medaliei

 
Pe avers, în centrul medaliei s-a reprodus faţada Bisericii Sfântul Nicolae, având în partea stângă şi dreaptă, datele istorice: 1910 – 2010

În partea de jos a Bisericii se află inscripţia “CTITORI NICULA ŞI ECATERINA CAPRĂ” De jur împrejur, legenda circulară: BISERICA SFÂNTUL NICOLAE – ŢIGĂNEŞTI * 100 DE ANI DE LA TÂRNOSIRE *

Pe reversul medaliei, central, este reprodus bustul PreSfinţitului Parinte Galaction Stângă. Sub bust este gravat textul: SECŢIA NUMISMATICĂ ALEXANDRIA. Circular medaliei este gravată legenda: “PREA SFINŢITUL PĂRINTE GALACTION – ÎNTÂIUL EPISCOP AL ALEXANDRIEI ŞI TELEORMANULUI”. Piatra de temelie a bisericii având hramul Sfântul Nicolae, a fost pusă la 6.aprilie.1909, ctitori fiind Nicula şi Ecaterina Capră. Construcţia s-a întins pe durata unui an întreg iar târnosirea bisericii a avut loc la 10.aprilie.1910. Arhitectul bisericii a fost Christohi Cerehez iar constructorul a fost italianul Giovani Zanier, pictura interioara a fost executată de pictorul Cabadoeff în anul 1910. După cutremurul din 10.nov.1940, biserica a fost supusă unor reparaţii în 1941, cu contribuţia lui Anghel N. Capră fiul ctitorului, iar pictura a fost refacută de pictorul Alexandru Mascu.

La 1.martie.1988 biserica “Sf. Nicolae Ţigăneşti” a primit cu mare bucurie vizita Prea Fericitului Părinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, iar de-a lungul anilor PreaSfintitul Parinte Galaction Stângă, Episcop al Alexandriei si Teleormanului, a efectuat nenumarate vizite arhieresti participand si savarsind sfanta liturghie arhiereasca la Biserica Sfantul Nicolae Tiganesti I Teleorman.
La sărbătorirea a 100 de ani de la târnosirea bisericii, Biserica Sfantul Nicolae Tiganesti I prin preotul paroh Visan Marius a emis o medalie jubiliara din tombac argintat si patinat cu un diametru de 65 mm în tiraj de 50 bucăţi, însoţită de un certificat de autenticitate şi de un pliant.

Articol preluat de pe site-ul numisalexandria.wordpress.com
Legătură către articol

This entry was posted in biserica Sfantul Nicolae, Teleorman, Tiganesti and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *